Op de vlucht voor de vliegbelasting: waar moet u heen?

22-01-2008

DRIEBERGEN - Vliegen wordt steeds duurder, niet alleen door operationele toeslagen als brandstofheffing, maar vanaf 1 juli 2008 ook vanwege de vliegbelasting, die door de Nederlandse regering wordt ingevoerd. Vanuit de grensstreken wordt al geruime tijd gretig gebruik gemaakt van luchthavens net in het buitenland, die vaak een prima alternatief bieden voor Nederlandse luchthavens.

Vooral voor bestemmingen binnen Europa zijn luchthavens vlak over de grens een prima vertrekpunt. Zowel prijsvechters als standaard luchtvaartmaatschappijen spelen in op de wens van de Nederlander om een bredere keuze te hebben dan alleen Schiphol, Rotterdam of Eindhoven.

Luchtvaartnieuws.nl / Zakenreisnieuws.nl maakte samen met BCD Travel een overzicht van de meest voor de hand liggende alternatieven vanaf tien grote Nederlandse steden. Wat al snel opvalt is dat vooral vanuit het zuiden van Nederland veel buitenlandse luchthavens ongeveer in honderd minuten met de auto te bereiken zijn.

Niet voor elke vliegverbinding is een trip naar een luchthaven over de grens een goed alternatief, maar routes naar de belangrijkste Europese zakensteden en naar veel toeristische bestemmingen zijn op buitenlandse luchthavens vaak net zo goed vertegenwoordigd als in Nederland.

Uiteindelijke kostenplaatje doorslaggevend

Ook moet het kostenaspect bij een eventueel vertrek vanaf een buitenlandse luchthaven in ogenschouw worden genomen. Iemand die bijvoorbeeld in z’n eentje per auto naar Weeze gaat om met Ryanair naar Spanje te vliegen, zal meer aan benzine kwijt zijn dan de 11,25 euro die hij bespaart door niet vanuit Nederland te vertrekken. Toch kan de ticketprijs in het buitenland lager zijn dan die in Nederland, waardoor een eindje rijden weer wél de moeite waard wordt.

Bij afstanden boven de 2.500 kilometer wordt het natuurlijk extra interessant om de Nederlandse vliegbelasting te omzeilen. Zo is 45 euro per persoon naar Antalya of de Canarische eilanden dan al heel vlug terugverdiend.

Met een gezin van vijf personen in de auto naar een Belgische luchthaven kan qua kosten ook erg aantrekkelijk zijn, als er vanuit wordt gegaan dat met een goedkope maatschappij wordt gevlogen en gebruik wordt gemaakt van een luchthaven met een laag parkeertarief.

Als alleen al het principe (de vliegbelasting komt niet ten goede aan het milieu maar verdwijnt gewoon in de staatskas) u er toe beweegt om vanuit het buitenland te vliegen, dan spelen de kosten natuurlijk geen enkele rol.

Al met al kan het de moeite lonen om eens verder te kijken dan Nederland, maar raadzaam is om van tevoren alle kosten in kaart te brengen. Bekijk hier het overzicht van de onderzochte Nederlandse steden en de afstand tot de dichtstbijzijnde luchthavens.
Door Klaas-Jan van Woerkom
Luchtvaartnieuws