Corendon van Maastricht naar Luik om vliegtax

 Uitgegeven: 20 maart 2008 16:53

 Vliegmaatschappij Corendon verlaat Maastricht Aachen Airport (MAA) om de vliegtax. Vanaf 1 juli stijgen de vliegtuigen van Corendon met bestemming Antalya op vanaf het vliegveld van nabijgelegen Luik.

Dat liet directeur Sander Heijmans van MAA donderdag weten. Eerder besloot de Italiaanse prijsvechter Volariaweb.com al per 1 april te stoppen met vluchten vanaf MAA. Ook vanwege de eco- of vliegtax.

Ryan Air die het aantal vluchten vanaf MAA wilde uitbreiden, heeft besloten pas op de plaats te maken, zei Heijmans. "Passagiers wijken door de vliegtax uit naar vliegvelden vlak over de grens."

Invoering

De rechtbank in Den Haag besliste woensdag dat de vliegtax per 1 juli 2008 mag worden ingevoerd. Corendon verloor daarmee, net als onder meer BARIN, Schiphol Group, luchthaven Maastricht en de ANVR, een kort geding tegen de Staat der Nederlanden, waarbij opschorting van de uitvoering van de vliegtax werd geëist.

Vliegtax

Passagiers betalen vanaf 1 juli een vliegtax van 11,25 euro voor bestemmingen binnen de EU of binnen een straal van 2500 kilometer en daarbuiten 45 euro.

De Turkse maatschappij Corendon zegt door deze uitslag geen andere mogelijkheid te zien dan uitwijken naar luchthavens net over de grens.

Gedupeerd

Veel klanten van Corendon zouden ten onrechte gedupeerd raken door de vliegtax door een prijsstijging van gemiddeld 20 procent per vakantie per persoon", zei directeur Atilay Uslu van Corendon.

"Een gezin van vier personen betaalt zo bijvoorbeeld 180 euro meer voor hun vakantie. Wij laten dit natuurlijk niet gebeuren. We onderzoeken inmiddels ook de mogelijkheid om vluchten te verplaatsen naar Weeze in Duitsland op 10 kilometer afstand van Nijmegen".

nu.nl